Avokádo pozná ľudstvo už po stáročia, no zvlášť populárnym sa stalo až v posledných rokoch. Čím je také výnimočné?

U nás by ste vo voľnej prírode hľadali avokádo zbytočne. Jeho pôvod je totiž exotický. Vo svojej domovine, Južnej Amerike, rastie na strome nazývanom hruškovec americký (Persea americana), ktorý dorastá do výšky až 15 metrov. Takýchto avokádových obrov by sme našli napríklad v Brazílii. Na pulty našich obchodov sa však avokádo dováža aj z iných kútov sveta. Z Kalifornie, Izraela alebo Španielska.

Toto exotické ovocie sa vzdialene podobá hruške. Niektoré odrody avokáda sú drobné, nie väčšie ako slepačie vajce. Iné sú priam obrovské a vážia viac než jeden kilogram. To čo ich však spája je určite zelená farba a vrúbkovaný drsný povrch. Dužina avokáda je žltkastá a ak ho rozkrojíte prvýkrát, určite vás prekvapí veľká hnedá kôstka.

Avokádo je plné zdravých tukov a vitamínov 

Medzi najväčší benefit avokáda patrí vysoký obsah bielkovín a hlavne nenasýtených omega 3 a omega 6 mastných kyselín. Tie sa radia medzi tzv. zdravé tuky. Vďaka tejto vlastnosti a konzistencii dužiny býva častokrát označované ako prírodné maslo.

Avokádo ďalej obsahuje vysoké množstvo prírodných antioxidantov – vitamínu C a vitamínu E. Ďalej sa v ňom schovávajú aj dôležité minerály ako napríklad železo, fosfor, horčík, zinok, sodík, meď, draslík alebo selén. Nájdeme v ňom aj kyselinu listovú alebo kyselinu pantoténovú.

Aké sú účinky avokáda na naše zdravie?

Kombinácia zdravých tukov, vysokého obsahu vitamínov a minerálov robia z avokáda ideálneho pomocníka na udržanie si zdravia. Povedzme si o niekoľkých účinkoch avokáda na naše zdravie. Pomáha napríklad:

  • Chudnúť – nadváha negatívne vplýva na celý organizmus. Avokádo pomáha znižovať hladinu inzulínu v krvi, ktorý zabraňuje spaľovať nadbytočnú kilá. 
  • Podporovať trávenie – avokádo tiež obsahuje vlákninu. Táto zložka potravín pomáha udržiavať tráviaci trakt zdravý a zabezpečuje pravidelný pohyb čriev a teda aj vylučovanie. 
  • Tvoriť červené krvinky – vitamín B9 obsiahnutý v avokáde sa podieľa na tvorbe červených krviniek. Vitamín K, ktorý sa rovnako tak nachádza v tomto tropickom ovocí, ovplyvňuje činnosť krvných doštičiek.
  • Chrániť zrak – môžu za to antioxidanty luteín a zeaxín. Tie pohlcujú svetelné vlny, ktoré môžu poškodzovať zrak. 
  • Preventívne pôsobiť proti osteoporóze – spomínaný vitamín K je tiež zodpovedný za zdravie kostí. Podporuje vstrebávanie vápnika a zároveň zabraňuje vylučovaniu tohto minerálu močom. 

Nutričné hodnoty avokáda vás prekvapia

100 g avokáda obsahuje približne:

  • 200 kalórií (840 kj)
  • 3 g bielkovín
  • 7 g sacharidov
  • 12 g tuku
  • 7 g vlákniny

Priemerný obsah vitamínov je:

  • Vitamín A 156 IU
  • Vitamín B1 0,23 mg
  • Vitamín B2 0,29 mg
  • Vitamín B3 2,4 mg
  • Vitamín B6 0,6 mg
  • Vitamín C 17 mg
  • Vitamín E 2,84 mg
  • Vitamín K 27 ug
  • Betakarotén 62,6 ug
  • Luteín 277 ug
  • Kyselina pantoténová 1,98 mg
  • Kyselina listová 84,5 ug

Priemerný obsah minerálov je:

  • Železo 0,67 mg
  • Vápnik 16,6 mg
  • Horčík 32,8 mg
  • Fosfor 50,78 mg
  • Draslík 497,5 mg
  • Selén 0,52 ug
  • Zinok 0,66 mg
  • Meď 0,41 mg
  • Omega 3 kyselín 129 mg
  • Omega 6 kyselín 1 694 mg
  • Sodík 8,65 mg
  • Mangán 0,28 mg

Umenie vybrať avokádo

Pri kúpe avokáda by ste mali zohľadniť to, či sa ho chystáte zjesť v daný deň alebo si ho chcete uskladniť. V prvom prípade, by ste mali vyberať konzumne zrelé avokádo. Zistíte to jednak podľa farby, čím zrelšie, tým tmavšie do hneda a tiež dotykom. Dostatočne zrelé ovocie je mäkké na dotyk.

Tvrdšie avokádo je lepšie nechať dozrieť. Stačí ho na tri až štyri dni dať na tmavé miesto. Ak chcete toto exotické ovocie uskladniť, vložte ho do chladničky. Tam vám vydrží zhruba dva týždne.

A ako jesť avokádo? Stačí ho pozdĺžne rozkrojiť okolo kôstky a nožom alebo lyžicou vydlabať dužinu. Potom už záleží len na vás, či si ho pridáte do smoothie nápoja alebo ho použijete nejako inak.